Żywienie sportowców

AdSense

Podstawowym czynnikiem warunkującym adaptację organizmu do długotrwałej pracy fizycznej są obciążenia o charakterze wytrzymałościowym. Systematycznie prowadzony trening…

Odżywianie sportowców a rodzaj wykonywanego wysiłku – w treningu siłowym, wytrzymałościowym i szybkościowym

Wysiłek wytrzymałościowy:
Podstawowym czynnikiem warunkującym adaptację organizmu do długotrwałej pracy fizycznej są obciążenia o charakterze wytrzymałościowym. Systematycznie prowadzony trening wytrzymałościowy zwiększa maksymalną zdolność przyswajania tlenu. Podczas długotrwałego wysiłku następuje przejście z węglowodanowych na lipidowe źródła energetyczne. Mięśnie wykorzystują kwasy tłuszczowe występujące we krwi oraz uwalniane w procesie lipolizy z trójglicerydów tkankowych. Pożywienie sportowca w okresie treningu kształtującego wytrzymałość należy wzbogacić węglowodany i witaminy: C, B1, B2, PP. Naturalnie, nie można wtedy podawać zawodnikom ani więcej produktów zbożowych, ani ziemniaków, ani grochu lub fasoli, lecz przede wszystkim więcej owoców zawierających dużo glukozy i fruktozy, jak winogrona, suszone śliwki, suszone morele. Trzeba tez podawać więcej słodyczy, słodkich deserów, miodu, dżemów, konfitur itp. W celu wzbogacenia pożywienia w witaminę C, należy podawać koncentrat z róży, soki pomarańczowe, z czarnych porzeczek itp., a w witaminy grupy B – napój mleczny z dodatkiem suszonych drożdży piwnych.

Wysiłek szybkościowy:
Wysiłki szybkościowe wykonywane są przede wszystkim kosztem energetycznych reakcji anaerobowych. Stąd też prawidłowo dobrane obciążenia powinny kształtować nie tylko oksydatywne procesy wytwarzania energii, lecz również zabezpieczać wyjściowe rezerwy wysokoenergetycznych fosforanów i glikogenu mięśniowego, umożliwiając w ten sposób rozwinięcie siły i szybkości.
Diet w okresie treningu kształtującego szybkość powinna być wzbogacona w białko (1,5-2,0 g białka/kg masy ciała) oraz w fosfor – biopierwiastek wchodzący w skład związków wysokoenergetycznych. Najlepszym źródłem fosforu dla organizmu są: mleko, sery, orzechy, drożdże.
Bardzo dobre efekty daje stosowanie odzywek fosforanowych. Wiele badań dowodzi, że suplemantacja fosforanem sodu może być bardzo korzystna. Przykładowo podawanie sportowcom wyczynowym 1 g fosforanu cztery razy dziennie przez 3 dni spowodowało obniżenie stężenia kwasu mlekowego oraz wzrost stężenia mioglobiny – białka biorącego udział w przenoszeniu tlenu w mięśniach.
W wysiłkach szybkościowych bardzo często dochodzi do zakwaszenia organizmu. Dobrą ochronną organizmu przed znacznym wzrostem kwasu mlekowego może być spożywanie dużej ilości warzyw i owoców oraz mleka i jego przetworów.
Podczas treningów, w których następują duże straty wody wskutek pocenia się, należy pobierać niewielkie ilości niezbyt stężonych napojów.

Pages: 1 2

You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.