Jak zrobić idealną kanapkę

AdSense

Doskonała kanapka jest czymś więcej niż tylko chlebem i nadzieniem. Daniel Bennett ujawnia rygorystycznie testowane metody przygotowywania kanapek, w sam raz dla naukowca

Sałata
Liść lub dwa mogą znacznie poprawić satysfakcję z kanapki. Ojciec kuchni molekularnej wyjaśnia, że głód to nie tylko ilość żywności jaką możemy przyjąć. Jest to także czas, jaki możemy spędzić przy jedzeniu. Im więcej mamy do gryzienia w każdym kęsie oraz im więcej smaku czujemy z każdym połknięciem, tym mniej trzeba zjeść, aby czuć się najedzonym. W tym miejscu do gry wchodzi zielenina: dodanie świeżych ziół lub liści powoduje więcej gryzienia, co poprawia doświadczenia kulinarne.
Nadzienie
To, co należy umieścić w kanapce może być zależne od naszych upodobań, ale architektura kanapki jest tak samo ważna jak jej składniki. Według naukowców z Narodowego Instytutu Badań Rolniczych, testerzy smaku jednogłośnie preferowali kanapki zawierające składniki o silnym zapachu, takie jak łosoś wędzony lub ser o wyraźnym smaku które zostały umieszczone na spodzie, pod innymi składnikami. Górne warstwy zapobiegały przedostawaniu się silnych zapachów do nosa przez podniebienie, co mogło popsuć smak.
Smarowanie
Cienka warstwa margaryny lub masła na kromce chleba tworzy barierę hydrofobową, która powstrzyma kanapkę przez chłonięciem wilgoci. Jest to technika, która powoduje iż większość zapakowanych kanapek leżących na półkach sklepowych nie jest rozmoczona po wyjęciu. Wilgoć z sosu, dodatków i past jest jednak konieczna, ponieważ pomaga przenosić związki smakowe za pośrednictwem śliny do brodawek – centralnych ośrodków smaku w ustach.
Chleb
Kruchy, chrupiący chleb z miękkim miękiszem – jak bagietka – to doskonały fundament dla idealnej kanapki. Nasz mózg jest zaprogramowany do rozpoznawania kontrastu. Wielki przepis skupia się na sposobie w jakim nasz mózg i narządy zmysłów postrzegają smak. Weźmy na przykład zapach tytoniu – z upływem czasu nasz mózg staje się znużony tym konkretnym zapachem i w końcu przestajemy zwracać uwagę na jego zapach. Ta sama zasada dotyczy smaku.
Najlepsze porady
Ciepło: Stosowanie ciepła może pomóc w przystrojeniu zwykłej kanapki. Ciepło pobudza olejki eteryczne w składnikach, przenosząc większość smaku do powietrza. Oznacza to, że będziemy odczuwać smak również za pośrednictwem kanałów nosowych.
Bekon: Doktor na Wydziale Nauki o Żywności Uniwersytetu w Leeds stwierdził, że w bekonie najważniejszy nie jest zapach ale jego faktura. Aby uzyskać doskonałą fakturę bekonu sugeruje się grillowanie plasterków bekonu przez siedem minut w temperaturze 240oC.

You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.